Minnelijk akkoord

Literatuur in Brussel van de 14de tot de 17de eeuw

Tentoonstelling in het Stadhuis van Brussel (1 februari - 30 maart 2003)


Publicatie

Jozef Janssens & Remco Sleiderink (red.), De macht van het schone woord. Literatuur in Brussel van de 14de tot de 18de eeuw. Leuven, Davidsfonds/Literair, 2003. ISBN 90 6306 465 9

De macht van het schone woord trekt alle literaire registers open. Van hoofse literatuur aan het hof van hertog Jan I tot de neerslachtige alexandrijnen van Manneke Pis, van Trojaanse dialogen tot de spektakelstukken van De Grieck, van de mystieke inzichten van Jan van Ruusbroec tot de strijdbare poëzie der calvinisten, van pikante boerden tot de vreugden van Maria… De Brusselse literatuur is ongemeen rijk en gevarieerd.

De macht van het schone woord toont de Brusselse literatuur in al haar glans én belicht de maatschappelijke rol van de schone kunsten. Rederijkerskamers geven impulsen aan de opkomst van de burgercultuur. Sociale gebeurtenissen zoals processies, intochten en zelfs een heus sneeuwpoppenfestival worden georganiseerd door dichters, die er vervolgens ook verslag van doen. In het Nederlands, want de mythe van de vroege verfransing van Brussel wordt in dit boek ook onder vuur genomen.

De interdisciplinaire invalshoek combineert historisch en archivalisch onderzoek met cultuurhistorische synthese en nieuwe literair-historische inzichten.  Het boek biedt een verrassende overzicht van vier eeuwen Brusselse literatuur en cultuur. De met smaak uitgezochte illustraties tonen een voor velen onbekende wereld.

Inhoud

Jozef JANSSENS: De macht van het schone woord. Literatuur in Brussel van de 14de tot de 17de eeuw'

Remco SLEIDERINK: Grootse ambities. Culturele initiatieven van de stad Brussel ten tijde van Filips de Goede

Anne-Laure VAN BRUAENE: Minnelijke rederijkers, schandelijke spelen. De rederijkerskamers in Brussel tussen 1400 en 1585

Susie SPEAKMAN SUTCH: Dichters van de stad. De Brusselse rederijkers en hun verhouding tot de Franstalige hofliteratuur en het geleerde humanisme (1475-1522)

Roel JACOBS: De sneeuwpoppen zijn terug in de stad. De plaatsaanduidingen in Dwonder van claren ijse en snee van Jan Smeken (1511)

Paul DE RIDDER: De mythe van de vroege verfransing. Taalgebruik te Brussel van de 12de eeuw tot 1794

Dirk COIGNEAU: Van de Bliscappen tot Cammaert. Vier eeuwen rederijkerstoneel in Brussel

terug naar Minnelijk akkoord